Sign In

進場不只一種方法︱企位及進場安排

問1:結婚一定要爸爸拖住新娘進場嗎? 由爸爸拖住新娘進場再交付俾新郎其實係西方的傳統,但以家已經唔只一種方法!

Read More

拎誓詞板讀誓詞.較多互動的方法

好多新人於宣讀誓詞的時候,都會輕視依個環節,覺得讀誓詞好容易。 我地筆記咗幾項需注意的事項,等你哋輕鬆讀誓詞!

Read More

證婚時間︱應該幾點先岩?

決定證婚時間嘅因素有好多:場地開放時間+佈置所需時間、賓客幾點會黎到、想入席前定入席後先證婚等……都係需要考慮因素。 大多數新人於預約律師證婚時,都會認為「入席時間=證婚時間」, 但根據我們多年經驗,最好的證婚時間為入席之後半小時。 原因1. 大多賓客已經到場並已由司儀安排入座 原因2. 需考慮新娘換衫轉妝的時間   以囍帖上印有「五時恭候,八時入席」做例子: 因此,若想入席後證婚,最佳證婚時間為8:30=入席後半小時 新人若想於其他時間證婚,亦可參考以上推算方法;並於囍帖上註明證婚時間,令賓客知悉。

Read More

進場小貼士| 👰頭紗貼面 有辦法✨

無論邊種質地都好, 都有機會有頭紗太貼面嘅情況出現!想避免依種情況發生, 花球就可以幫到手喇!

Read More

點解新娘要戴頭紗?

新娘點解要戴頭紗,一共有3種唔同既講法! 今日就同大家了解下啦! 舊約聖經記載咗新郎為新娘披上頭妙,象徵祈福與保佑。儀式結束後,新郎為新娘揭頭紗,則意味結為合法夫妻。 這個習俗可追溯到古羅馬時期,試想想看見美麗動人嘅新娘,怎會不令人既羡慕又妒忌? 所以在西方婚禮中新娘戴上頭紗,就係避免容貌遭邪惡生靈妒忌。而當時新娘頭紗都係用認為係邪惡生靈害怕嘅顏色:象徵着火嘅鮮紅或鮮黃色。 另一方面,於中世紀,包辦婚姻非常盛行。為了防止新郎唔鍾意新娘容貌而中途反悔,所以新娘要戴住頭紗直到儀式結束才能揭開。 而去到十九世紀,頭紗搭配婚紗喺一種時尚嘅象徵。 到咗近代,因為英國維多利亞女皇大婚配戴白色頭紗,帶動白色頭紗成為潮流,一直沿用至今。  

Read More

揭頭紗, 唔簡單 !

揭頭紗咁歷史性嘅一刻,想避免有蝦碌場面的話,就要記緊以下小秘訣啦! 新郎 可以先向新娘行近一步,收窄返你地兩個之間嘅距離。之後就可以將拇指插入頭紗裡,以捲布 / 摺風琴嘅方式揭起頭紗至新娘眼睛水平位置,再慢慢地將頭紗揭起並放到新娘背後。最後,別忘了溫柔的幫新娘整理好頭紗位置。 好多時候新郎會輕視揭頭紗嘅動作,打算可以一氣呵成完成揭頭紗嘅動作。但要留意返,當日禮服相對比較貼身嘅時候,就有機會將頭紗揭至一半,才發現無辦法將頭紗揭起並放到新娘背後,屆時就有可能採取較大的動作,有機會整亂新娘嘅髮型! 新娘 新娘可以先將右腳微微彎曲蹲下,再將頭稍微朝下,方便返新郎幫你揭起頭紗。 而想儀態更加好睇,就千祈唔好駝背!! 你可以將雙手放於腰間或肚臍位置,幫助你腰背盡量保持直嘅狀態 咁樣就可以令到揭頭紗既時候,都可以保持住優雅嘅狀態喇!   影片示範: 影片來源:拉斐特 Lafayette

Read More

兄弟姐妹職責|迎賓唔只邀請賓客簽名咁簡單

大日子當日的每一刻,每一位兄弟姐妹都會有唔同嘅職責~ 職責1:協助賓客搵到自己所屬既座位 要留意!確認清楚賓客的身份,而如果知道係「闔府統請」而黎既人數同座位表編配有落差,就需要通知返新人並作出相應安排 職責2:邀請賓客參與娛賓活動 有準備咗Photobooth、Candy corner、麻雀等娛賓活動的新人,都希望賓客投入<參與!所以當賓客係接待位置簽完名之後,就可以主動邀請賓客參與活動,同佢地講有D咩玩、帶埋佢地一齊去玩,令佢地更投入婚禮~ 職責3:負責補敬茶 要留意!確認新人名單上的賓客是否已到達並邀請進行敬茶環節,於敬茶完成後亦紀錄低「已敬茶」避免重覆 職責4:時間管理大師 時刻跟緊schedule同Rundown,係時限前通知相應人士作準備 職責5[最重要]:收禮 任務1:負責招待賓客&邀請賓客簽名&接收禮金;接收禮金嘅時候,記得睇埋利是上面有無寫名同時要擺定幾個利是俾直接俾現金嘅賓客 任務2:係利是上面mark底編號+賓客名;大部份賓客可能只會簡寫自己個名,建議可以寫底男/女家親友、輩份…… 迎賓環節完左之後,記住要將所有禮金拎返入新娘房並留返一位兄弟姐妹係接待處到繼續招待遲到嘅賓客 任務3:盤點禮金金額&係利是上面mark底埋金額;⚠️盤點禮金金額時候,唔應該將所有利是內拎現金出黎,避免混亂 任務4:將資料(編號+金額+名)記錄落禮金簿&收妥紅包,確認禮金簿上資料同利是上面資料一樣

Read More

證婚小貼士|交換戒指要留意

交換戒指看似簡單,但背後就有大大學問!仲有手勢示範添!

Read More

♬常見進場音樂推薦 ♩♫♪

音樂係婚禮中嘅靈魂,揀選得宜能引起賓客注意,令整個婚禮生色不少。 以下我地精選左幾首常見嘅進場音樂比大家參考!

Read More

誓詞可以個人化成點? 有D咩一定要講?

係法定程序入面,新人一定要喺律師同2位見證人面前宣讀法定誓詞: “我請在場各人見證:我[自己姓名]願以你[對方姓名]為我合法妻子/丈夫” “I call upon all persons here present to witness that I, [name of the male party], do take

Read More