Sign In

揭頭紗, 唔簡單 !

揭頭紗, 唔簡單 !

揭頭紗咁歷史性嘅一刻,想避免有蝦碌場面的話,就要記緊以下小秘訣啦!

新郎

可以先向新娘行近一步,收窄返你地兩個之間嘅距離。之後就可以將拇指插入頭紗裡,以捲布 / 摺風琴嘅方式揭起頭紗至新娘眼睛水平位置,再慢慢地將頭紗揭起並放到新娘背後。最後,別忘了溫柔的幫新娘整理好頭紗位置。

好多時候新郎會輕視揭頭紗嘅動作,打算可以一氣呵成完成揭頭紗嘅動作。但要留意返,當日禮服相對比較貼身嘅時候,就有機會將頭紗揭至一半,才發現無辦法將頭紗揭起並放到新娘背後,屆時就有可能採取較大的動作,有機會整亂新娘嘅髮型!

新娘

新娘可以先將右腳微微彎曲蹲下,再將頭稍微朝下,方便返新郎幫你揭起頭紗。
而想儀態更加好睇,就千祈唔好駝背!!
你可以將雙手放於腰間或肚臍位置,幫助你腰背盡量保持直嘅狀態

咁樣就可以令到揭頭紗既時候,都可以保持住優雅嘅狀態喇!

 

影片示範:

影片來源:拉斐特 Lafayette

壹誓證婚服務 An Oath Celebrant Service

壹誓證婚服務 An Oath Celebrant Service

View all posts by 壹誓證婚服務 An Oath Celebrant Service

「壹誓證婚服務」開業近15年,超過95%新人使用後推薦。

Related Posts

Leave a Reply